- -
A koala (Phascolarctos cinereus)
Talán tudod, hogy Ausztráliából származik, de amit talán nem tudsz, az az, hogy a koala nem egy medvefajta, hanem a kenguruhoz hasonlóan erszényes állat. A kölykök születésük után hat hónapig anyjuk erszényében élnek. 

Az egyetlen ok, ami miatt macinak hívják az az, hogy hasonlít a teddy macira, mely szeretnivaló és édes. De nemcsak hogy nem medve, ezen kívül nem is ölelnivaló, ahogy legtöbben gondolnánk.

 

A koala mackó fizikai jellemzői, szaporodása

A koalák (Phascolartos Cinereus) medvére emlékeztetnek, ezért általában koalamacinak nevezik. Testfelépítésük hasonlít a vombatéhoz, amely legközelebbi rokonuknak tekinthető.

Testsúlyuk 5 és 14 kg között váltakozik, magasságuk 60-80 cm. A nőstények évente egy utódot hoznak a világra, a vemhesség körülbelül egy hónapig tart. Csakúgy, mint a kenguru, a koala is az erszényében hordja kicsinyeit. Ezek a kicsik hat hónapos korukig maradnak anyjuk erszényében. Az újszülött koalák születésükkor csupán körülbelül két centiméteresek. Vakok és csupaszak, és nincs fülük. A következő hat hónapban kifejlődnek, és addig csupán anyatejjel táplálkoznak. Hat hónapos koruk után után elhagyják az erszényt, de anyjuk mellett maradnak, főleg a hátukon csüngve, egészen egyéves korukig.

 

 

laza-koala
A koala erszényes állat

 


A koala mackó  élőhelye

A koalák Ausztráliában őshonosak, és sehol máshol nem fordulnak elő természetes környezetben, de nem találhatók meg Nyugat-Ausztráliában és Tasmániában sem. Nemcsak hogy növényevők, de az étrendjük majdnem csupán eukaliptuszlevélből áll. Lassú az emésztésük, és ezért lassan mozgó állatok. Akár napi 19-20 órát is alszanak, a fennmaradó időben pedig evéssel és élelemgyűjtéssel töltik idejüket.

Egyes nézőpontból hasonlóak hozzánk, emberekhez. Rendelkeznek ujjlenyomattal, melyek még mikroszkóp alatt is alig megkülönböztethetőek az emberekétől. A koalák társaságban élnek, és ezen belül nagyon territoriálisak, otthoni területükbe néhány fa is beletartozik.

A koaláknak megvannak a saját „otthonaik", ezek főleg fák. A nőstények külön élnek, és lakóterületeik néha egybeesnek, de harmóniában élnek. A hímek nem tűrik el egymást, különösen párzási időszakban. A koala megjelöli területét. Szeretnek kommunikálni: az anya és kicsinye morajló, kattogó hangokkal kommunikálnak, ugyanakkor minden koala mackó ezt a hangot használja. Van egy magas fekvésű sikolyszerű hang, melyet veszély esetén használnak.

 

 

koala-mackok
Szagukkal jelölik területüket

 


A koala mackó táplálkozása

A koalák erősen függenek az eukaliptuszfáktól, ezért veszélybe kerülnek minden alkalommal, mikor egy eukaliptuszerdőt kivágnak. Sajnos ezek csaknem 80 százalékát kiirtották, és a fennmaradó területet sem védi az állam, sőt a legtöbb eukaliptuszerdő magánterület. Az erdőirtás, a tűzzel és a betegségekkel karöltve nagy veszélynek teszik ki a koalákat. Épp ezért nagyon fontos a koalák védelmét biztosítani, ugyanúgy, mint az eukaliptuszerdők fenntartását.

 

hozzászólások
értékelés