Ezek a legfinomabb málnalekvár receptek: nem lehet őket elrontani
Érik a meggy, a málna és a piros bogyós gyümölcsök. Ha nem fogy el rögtön, pár nap alatt megromlik. Ne hagyjuk annyiban, főzzünk belőlük lekvárt! RÉSZLETEK
Tisztelt Szakértő!
Halállományomat darakor tépázta meg, az összes elpusztult, egy torokatum, egy garnéla és egy almacsiga kivételével. Parakill-es kezelést kaptak, a második adag parakill után kezdtek meghalni egyik napról a másikra. (Lehet hogy volt ott uszonyrothadás is, a gurámikon látszott ez főleg, és barnas foltok voltak a testükön) Most az egész akvariumot "ujraindítom". Minden dekort, kavicsot min. 80 °C-on kifőztem.... A túlélők 5 L-esben vannak most, ott tartozkodásuk 2. napján(ma) csepegtettem bele 20 csepp metilénkéket. Holnap fogom a vizuket részlegesen kicserélni, de még a nagy akváriumba többszöri vizcsere utan teszem csak vissza őket.
Kérdésem a következő: a darakor parazitája betokozódott állapotban (ha az átmosással nem tunt el a kavicsbol, dekorbol+a kifőzés) meddig életképes szárazon? A tomitok gondolom nem igen.... de betokozódva..?
Köszönöm válaszát
üdv
Moncsi
A rossz hír, hogy a darakór kórokozójától nem fog tudni megszabadulni, a jó, hogy ez az élősködő csak a legyengült halakat veszélyezteti. Vegyszeres kezelést nem szoktunk javasolni, mivel az sem kizárt, hogy a tényleges elhullásokért nem is a darakór, hanem a parakill vol a felelős. A szokásos eljárás a 30 fok körüli vízhőmérséklet, amely általában magában megállítja a darakór terjedését.